Hogyan változtasd meg a hétköznapjaid a beszédstílusoddal

Sokan nem is gondolják, hogy a beszéd stílusuk milyen nagy hatással van az életükre. Pedig a szavak, amiket használunk, nem csak kifejezik a gondolatainkat és érzéseinket, hanem befolyásolják is azokat.

A beszéd stílusunk hatással van az energia szintünkre, a hangulatunkra, a gondolkodásunkra, és végül az életünk eseményeire is. Ha tudatosan és kreatívan használjuk a nyelvünket, akkor sokkal jobban érezhetjük magunkat, és sokkal többet érhetünk el.

De hogyan lehet tudatosan és kreatívan használni a nyelvet? Erre két egyszerű, de hatékony gyakorlatot szeretnék bemutatni nektek, amelyekkel bekapcsolhatjátok a jobb agyféltekéteket, és így gazdagíthatjátok a beszéd stílusotokat.

Az első gyakorlat arra szolgál, hogy megtanuljatok szépen és ritmikusan beszélni, úgy, hogy aki hallgat titeket, szinte el tudja képzelni képekben, hogy miről is beszéltek. Ehhez fontos, hogy használjátok a saját anyanyelveteket, és ne idegen nyelvből átvett szavakat. A saját anyanyelvetek az, ami a legközelebb áll a lelketekhez, és a legjobban kifejezi az érzéseiteket. Ha szépen és ritmikusan beszéltek, akkor a beszédetek olyan lesz, mint egy vers, ami megérinti a hallgatót.

Nézzünk egy példát:

„Kint voltam a tengerparton és néztem a hullámokat, elvegyült a lelkem az óceánban. Mindig megnyugvást ad a tenger látványa. Olyan tiszteletre méltó, alázatra tanít, hiszen nagy a hatalma és az ereje. Hihetetlen erővel képes hatalmas hullámokat képezni, és amikor úgy gondolja, csendes halk és tükörsima. A színét is így tudja változtatni. Hol gyönyörű kék, hol fehér hullámok díszítik, hol türkizkékre vált, hol haragos sötétkék, hol meg áttetsző világoskék. Imádom minden változatát. Akkor is, amikor a napnyugta pirosra festi akkor is, amikor a vihartól szinte fekete lesz a színe. Csak nézem, nézem órákig, és megnyugodva térek haza, boldogan szinte az összes lelki terhemet képes lemosni a látványa.”

Ebben a példában a beszélő olyan szavakat használ, amelyek érzékletesen leírják a tenger látványát, és a saját érzéseit is kifejezi. A beszéd ritmusa is harmonikus, és a szavak hangzása is illik egymáshoz. A hallgató szinte maga előtt látja a tengert, és átéli a beszélő nyugalmát és boldogságát.

A második gyakorlat arra szolgál, hogy megtanuljatok új szavakat használni, és bővíteni a szókincseteket. Ez nem csak a beszédeteket teszi gazdagabbá, hanem a gondolkodásotokat is. Ha új szavakat használtok, akkor új ötletek is születhetnek. Emellett a beszédeteket is feldobhatjátok néhány nem várt fordulattal, vagy szellemes megjegyzéssel, ami felkelti a hallgató figyelmét, és mosolyt csal az arcára.

Íme egy példa:

„Vettem egy halom könyvet”, ezt másként mondva „tengernyi könyvet vettem”. Jelentése ugyan az, de másként mondva, így a jobb agyfélteke meg van mozgatva, be van kapcsolva és ezzel máris elérted a célod. Új ötletek születnek.

Ebben a példában a beszélő egy egyszerű mondatot úgy alakít át, hogy egy képet idéz fel a hallgatóban. A „tengernyi” szó nem csak erősíti a mennyiséget, hanem a tengerhez kapcsolódó asszociációkat is felhívja. A hallgató így jobban megjegyzi a mondatot, és talán el is gondolkodik, hogy milyen könyveket vett a beszélő.

Remélem, hogy ezek a gyakorlatok segítenek nektek abban, hogy tudatosabban és kreatívabban használjátok a nyelveteket, és így megváltoztassátok az életeteket. A beszéd stílusunk nem csak azt mutatja meg, hogy kik vagyunk, hanem azt is, hogy kik szeretnénk lenni. Ha szépen és játékosan beszélünk, akkor a világ is szebb és játékosabb lesz körülöttünk.