Az elfeledett agyfélteke

„Ne álmodozz kisfiam / kislányom” – ismerős ez a mondat számodra is?

Tanulmányok sora tárta fel, hogy melyik agyfélteke mely testrészeinket irányítja. A jobb a bal felünket, a bal pedig a testünk jobb felét. De maradjunk a gondolkodásnál és a kreativitás fejlesztésénél.

A bal agyféltekénk a racionális gondolkodásért felelős: számol, analizál, tárgyilagos, végül is megvéd bennünket a mindennapi világban. Elmondható, hogy a világ a bal agyféltekés gondolkodással működik. Az óvodás kortól kezdve a szabályok betartására tanítanak bennünket, a kreativitás a rajzórával ki is fullad, a másként gondolkodásra, álmodozásra gyakran nincs hely a világban.

A jobb agyfélteke a kreativitásért, a színek világáért, a zene élvezetéért, rajzolásért, festésért, és az álmodozásért felelős felünk. Vannak kreatív emberek, festők, zeneszerzők, zenészek, nagy álmodozók. Mindezt a bal agyfélteke segítségével meg is tudják valósítani. Mivel a két részünk összefügg és kommunikál. Csak így érvényesülhet mindkettő.

Mégis mi van azokkal az emberekkel, akik azt vallják magukról, hogy nem kreatívok? Sosem lehetnek azok? Mi az, amit a kreatívnak titulált emberek másként csinálnak?

Nagyon egyszerű a válasz. Csupán az van, hogy mindkét agyféltekét egyformán használják. Hisznek magukban, a megérzéseikben, az álmaikban és azt, hogy meg tudják csinálni, amit csak szeretnének. Munkát fektetnek bele, tanulnak, edzik magukat, újrakezdik, ha nem sikerül elsőre és sohasem adják fel.

Hogyan hat a kreativitás a probléma megoldásra?

Egyszerűen: amint egyenrangúan használjuk MINDKÉT agyféltekénket és csapatként kezdenek el működni, hidd el, meglepődsz magadon mire is vagy KÉPes. Mert amit el tudsz KÉPzelni arra KÉPes is vagy. A jobb agyfélteke szolgálja a kreatív dolgokat, amit a bal racionálisan felhasznál, és olyan megoldás születik, ami számodra a legjobb.


Fejleszd a kreativitásod a fraktálrajzolással! Jelentkezz tanfolyamainkra, hogy elsajátíthasd ennek az újfajta rajztechnikának az alapjait.