A gondolataid vizualizálása

A gondolataiddal gyakran küzdened, érvelned és magyaráznod kell. Listákat írunk, vitatkozunk, szöveget írunk a megadott karakterszámmal vagy határidőket szabunk rájuk. Igazodunk napjaink gyakran merev formai követelményeihez.

Mai bejegyzésünkben mutatunk két technikát, amellyel vizuálisabb szempontból közelítheted meg a gondolkodást.

Agytérkép rajzolása

Az agytérkép egy olyan technika, amely lehetővé teszi a gondolatok vizuális ábrázolását. Vegyél elő egy lapot, és írd fel a közepére a központi témát vagy problémát.

Ebből kiindulva rajzolj vonalakat a kapcsolódó legfontosabb kulcsszavak felé. Minden kulcskifejezést pedig bonts további gondolatokra. Akár használj színes ceruzákat, hogy minden fő irányvonal más színű legyen, vagy engedd szabadon a képzeleted, és rajzolj melléjük kis ábrákat.

A végén az agytérképed egy kis fára vagy egy gubancos gyökérre fog emlékeztetni. Mindenesetre a gondolkodást egy sokkal természetesebben követő ábra jön létre. Sokak számára ez egy átláthatóbb képet fest, mint egy hagyományos vázlat. Ha elkészültél, nézd meg, elemezd, és hasznosítsd a legjobb ötleteket.

Képzeletbeli képszerkesztés

Ez a gyakorlat segít a képzeletbeli képek előhozásában. Válassz ki egy egyszerű tárgyat a környezetedben, például egy egyszerű fakockát. Nézd meg alulról, felülről, oldalról. Kezdj el játszani vele: cseréld ki a színét, nagyobbítsd meg, kicsinyítsd le, változtasd meg az alakját vagy a felhasználási módját.

Ha már jól elsajátítottad ezt a gyakorlatot, találj fel egy tárgyat, ami még nem is létezik. Találd ki a formáját, színét, nézd meg előlről, felülről, alulról. Adj neki valami nevet, és írd körül, hogy mire lehet használni. Ezzel a gyakorlattal összekapcsolod a jobb és bal agyféltekét: a képzeletbeli forma, szín a jobb, a felhasználás, ami értelmet ad pedig a bal agyféltekét dolgoztatja.

Ezek a gyakorlatok és a fraktálrajzolás segítenek abban, hogy új ötleteket találj, és feltalálásokhoz juss. Minden lehetséges, csak engedd szabadjára a kreativitásod!